Pelletkachels of warmtepompen?

Welke keuze past bij u, daarbij kunnen wij u van dienst zijn door onze uitgebreide kennis van beide producten.

De overheid wil in de nabije toekomst af van het gebruik van fossiele brandstof.Gas en stookolie installaties worden taboe en men zal naar alternatieve middelen moeten gaan kijken om dit op te gaan vangen. Gelukkig staat de ontwikkeling niet stil en heeft men al voldoende keuze om de huidige toestel te vervangen voor een CO2 neutraal toestel.

Nadeel kan wel zijn dat uw huidige installatie niet meer voldoet om met een nieuw type toestel uw huis of kantoorpand te verwarmen en koelen. Ook hiermee kunnen wij u mee adviseren en ondersteunen.Van diverse mogelijkheden lichten wij de twee meest voorkomende eruit om u alvast een richting te kunnen geven.

Wat is een Pelletkachel?

Een pelletkachel is een houtkachel die brand op pellets. De pellets worden gemaakt van zaagsel en houtsnippers dat tot een staafje word geperst. In het aanwezige reservoir van de pelletkachel worden de pellets toegevoegd. De pellets (houtkorrels) worden door middel van een wormwiel naar de verbrandingsruimte getransporteerd. Hier zorgt een elektrisch verwarmingselement ervoor dat de pellets ontbranden.

De lucht die nodig is om een goede verbranding te verkrijgen wordt door een elektronisch geregelde ventilator aangezogen van uit de ruimte of vanuit de buitenlucht. Dit proces wordt voortdurend gecontroleerd en bijgesteld. 

De geproduceerde  rookgassen worden langs de warmtewisselaar van de kachel geleid. Hier wordt de warmte door de ruimteventilator in de ruimte verspreid. Als de warmte aan de rookgassen is onttrokken worden ze afgevoerd naar het schoorsteenkanaal. De rookgassen hebben dan nog een temperatuur van tussen de 90 en de 180 graden. Afhankelijk van het vermogen van de kachel.

Doordat de rookgassen naar buiten worden geblazen zal een eenvoudige schoorsteen / rookgaskanaal volstaan. Veelal een buis van 80mm doorsnede. Een pelletkachel zal geheel automatisch door een elektronische regelunit de kachel opstarten en op de door u vooraf ingestelde temperatuur brengen. Door de Wifi connectie is het ook mogelijk om uw pelletkachel via uw smartphone op afstand te bedienen en te monitoren.

Een c.v. gestookte c.v ketel zal het dichtste bij uw huidige situatie komen. De installatie heeft weinig veranderingen nodig om als vanouds te werken. Het nadeel van deze oplossing is dat men altijd rekening dient te houden met het vullen van de voorraadbak met pellets, en pellets op voorraad dient te houden. Voordeel is weinig aanpassingen aan huidige situatie en geen gasrekening meer. Dit kan al snel een besparing van 2.500, euro per jaar opleveren in een gezinswoning.

Wat is een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp met koudemiddel is in wezen die van een koelkast. Bij een koelkast wordt door de verdamper warmte onttrokken aan de te koelen producten, en wordt dit via de condensor afgegeven aan de buitenlucht. Bij een warmtepomp wordt deze warmte onttrokken aan elementen van het milieu (bodem, lucht, water...) en naar het verwarmingssysteem gevoerd. Het kringproces van het koelmiddel gebeurt volgens eenvoudige natuurkundige wetten. Het koudemiddel, een vloeistof die reeds op lage temperatuur kookt, loopt in een kring en wordt achtereenvolgens verdampt, gecomprimeerd, gecondenseerd en geëxpandeerd.

Warmtepompen zijn er in 4 soorten te weten een lucht/lucht-warmtepomp, lucht/water-warmtepomp, water/water-warmtepomp en een hybride variant waar naast de warmtepomp nog een c.v. ketel komt te staan. te denken aan een pelletgestookte c.v ketel.

Om de werking en alle voor en nadelen te gaan benoemen per type warmtepomp wordt het zeer onduidelijk en verwarrend. Dit doen wij liever in een persoonlijk gesprek om eerst te kijken welke type bij u past en mogelijk is betreffende de wetgeving. Algemeen is het wel dat deze soort toestellen een hoge investeringsgraad hebben, maar daar tegen staat een goede subsidieregeling en grote besparing tegenover. Tevens zijn deze systemen grotendeels of zelfs totaal zelfvoorzienend zijn door bijvoorbeeld zonnepanelen, dus de totale besparing die u ondervindt per jaar kunt u de investering in een aantal jaren weer terug verdient hebben. De jaren die u overhoud na de aflossing van uw investering is geld waar u leuke zaken mee kunt doen. 

Wilt u de producten die hierboven genoemd zijn eens van dichtbij bekijken bent u altijd welkom in onze winkel.

Heeft u interesse in een van de genoemde producten, of wenst u toch informatie over eventuele andere mogelijkheden bij u thuis of op kantoor kunt u dit kenbaar maken met het contactformulier. Dan nemen wij contact met u op om uw mogelijkheden te bespreken.